niedziela, 19 kwietnia 2015

Kryzysowe ogórki do zupy ogórkowej (w słoikach)

To był totalny przekręt i eksperyment, bo w mieszkaniu miałam mnóstwo świeżych ogórków, które obrodziły w ubiegłym roku niesamowicie i dość chłodne lato w mojej okolicy pozwoliło im rosnąć do połowy września. Nigdy wcześniej nie rwaliśmy ogórków przez 3 miesiące! To jednak sprawiło, że zabrakło mi do nich kopru, który we wrześniu albo wygląda jak suche badyle, albo rośnie w postaci młodziutkich roślin bez nasion, które dają odpowiedni aromat ogórkom. I powstało coś oryginalnego ;)




Klasyczny przepis na słoikowe ogórki do zupy pewnie pojawi się latem, gdy przyjdzie sezon.

Składniki:


ok. 2 kg świeżych ogórków (najlepiej późne z ziarnami)
2 łyżki nasion kopru
mały pęczek młodego kopru
sól
  1. Ogórki umyć. Zetrzeć je ze skórą na tarce o dużych oczkach.
  2. Koperek opłukać. Posiekać.
  3. Wymieszać ogórki z koprem, nasionami kopru i solą (powinny być słone).
  4. Przełożyć do słoików, upychając łyżką, by nie robiły się pęcherze powietrza. Ogórki wkładać tylko do szyjki słoika. Zakręcić.
  5. Słoiki włożyć do miski na wszelki wypadek, gdyby przez kilka pierwszych dni z nich kipiało.
Przechowuję w szafce w mieszkaniu, ale równie dobrze będą się miały w piwnicy :)


Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.